Ineffective relationship

May 21, 2015
"Jadi kalian pelajarin kayak ginian?" Inilah ekspresi saya sebagai engineer saat membaca buku pegangan perawat. Menarik banget, salah satu domain dari nursing adalah role relationships. Di class role performance ada penjelasan tentang ineffective relationship. Menurut saya ini penting, nggak hanya relationship dalam artian pacaran ya,,tapi lebih luas dari itu. Kadang kita heran, kenapa si A jadi jauh sama aku? Atau si A orangnya nggak asik sama aku. 

Ineffective relationship is a pattern of mutual partnership that is insufficient to provide for each others needs. 
Defining characteristics of ineffective relationship are:
1. Delay in meeting of developmental goals appropriate for family life-cycle stage.
2. Dissatisfaction with complementary relationship between partners.
3. Dissatisfaction with emotional need fulfillment between partners.
4. Dissatisfaction with idea sharing between partners.
5. Disaatisfaction with information sharing between partners.
6. Disaatisfaction with physical need fullfilment between partners.
7. Inadequate understanding of partner's compromised functioning (e.g, physical, psycological, social).
8. Insufficient balance in autonomy between partners.
9. Insufficient balance in collaboration between partners.
10. Insufficient mutual respect between partners.
11. Insufficient mutual support in daily activities between partners.
12. Partner not identified as support person.
13. Unsatisfying communication with partner.

Gimana? Ngerasain salah satunya? Atau malah semuanya...hahaha

Lalu apa sih faktor yang menyebabkan sebuah hubungan jadi nggak efektif lagi?
Related factors 
1. Alteration in cognitive functioning in one partner
2. Developmental crisis
3. History of domestic violence
4. Incarceration of one partner
5. Ineffective communication skills
6. Stressors
7. Substance abuse
8. Unrealistic expectations

Yang mana? Mungkin kebanyakan nomor 4,5, dan 6 ya.

Apa sih tandanya kita sudah ready berRelationship? Ya balik ke poin-point 1-13. Kalau kamu sudah bisa mengekpresikan kesiapannya,,,go ahead.
Sebaliknya, kalau kamu merasakan point 1-6 di related factors hmmm relationship bakal beresiko.

Source: Nursing Diagnoses; definition & classification 2015-2017

Post Comment
Post a Comment

Terima kasih sudah berkunjung.
Komentar berisi LINK HIDUP akan DIHAPUS.

^^ @Innnayah

Auto Post Signature

Auto Post  Signature